Svensk-danska träffen 2010.

 I år var dags för mig att bjuda hit våra danska vänner! Jag brukar ju lägga våra träffar här nere i södern. En av anledningarna är att det är väldigt lätt att hitta historiska kopplingar mellan oss då vi har varit i dansk besittning under många år. De flesta gamla byggnader är ju faktiskt uppförda av danskar. En av de är Citadellet i Landskrona. Det stod färdigt 1559. Det beboddes till en början av Jörgen Brahe som dessutom var släkt med Tycho Brahe ute på Ven där han hade sitt observatorium. Idag kan man få guidade visningar tre gånger per dag under sommaren. Man får till och med se fängelsecellerna och lyssna på skräckinjagande berättelser om dessa! 

Vi träffade danskarna i Helsingborg och därifrån körde kustvägen mot Landskrona. Efter visningen på Citadellet gick vi en promenad genom Sveriges äldsta kolonistugeområde. Den äldsta byggdes för drygt hundra år sedan. Det blir ju väldigt många färg och doftupplevelser bland så många trädgårdar! Sedan gick vi tillbaka mot havet och in mot den gamla hamnen. På vägen passade vi på att hälsa på Selma Lagerlöf som står staty vid stranden. Hon arbetade som lärarinna i Landskrona 1885-1895. Här skrev hon även sin debutroman Gösta Berlings saga.

Väl framme vid hamninloppet där det för några år sedan gick färjor till Tuborg och även fanns Öresundsvarvet med ca. 3500 anställda, finns det endast kvar båttrafiken till Ven. Landskrona drabbades hårt av varvskrisen i slutet på 70-talet. Färjetrafiken till Danmark upphörde helt i början på 90-talet. På senare år har det varit mycket på tapeten i massmedia angående Landskrona och då är det lätt att glömma hur vacker staden egentligen är. Den förtjänar att upptäckas av de som aldrig varit där! Nu håller man på att bygga upp nya bostäder i hamnområdet där man får en underbar havsutsikt. Vi gick förbi och beundrade dessa när vi till sist hamnade på en minigolfbana där vi kunde hålla en liten landskamp Sverige-Danmark. Den utföll till vår fördel men vi ger gärna våra danska vänner möjlighet att ta revansch nästa år då vi besöker Danmark! Dagen avslutades hos Anders Jönsson med familj där det bjöds på korvgrillning.